Utländska lärare och akademikers vidareutbildning (ULV) - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utländska lärare och akademikers vidareutbildning (ULV)

För dig som vill ansöka till ULV

Har du en utländsk lärarutbildning eller ämnesutbildning och vill arbeta som lärare i Sverige? Då kan du genom ULV komplettera din utbildning för att nå svensk lärarbehörighet.

För att antas till ULV krävs en utländsk lärarexamen eller en generell examen i ett svenskt skolämne. Utbildningen ska motsvara minst två år på postgymnasial nivå. Det krävs dessutom att du har godkänt betyg i svenska som andraspråk 3 eller motsvarande. För att antagning ska vara möjlig krävs även att Göteborgs universitet kan erbjuda de kurser som behövs för sökt komplettering.

Utbildningen varierar i längd beroende på dina tidigare studier och den komplettering du är antagen mot. Utbildningen får som mest omfatta 120 högskolepoäng.

Inom ULV vid Göteborgs universitet kan du komplettera mot en svensk lärarexamen, mot Skolverkets hänvisning eller för att utöka din lärarlegitimation med ytterligare behörigheter.

Vid Göteborgs universitet genomförs studierna inom de lärarförberedande kurserna på halvfart (50%) med regelbundna campusträffar. Kommunikation mellan träffarna sker via nätet. Ämnesstudier genomförs vanligtvis som campusförlagda helfartsstudier.

ULV startar varje termin.

Ansökan

Ansökan inför VT20 är nu stängd.

Ansökningsperioden inför HT20 är öppen 16:e mars till 15:e april 2020.

På ULV:s nationella hemsida hittar du mer information om utbildningen.

ULV:s nationella hemsida

Språkligt inplaceringsprov HT19: 15e november 2019

Från och med vårterminen 2019 ingår för samtliga studenter i ULV vid Göteborgs universitet ett obligatoriskt moment: ett språkligt inplaceringsprov i svenska. För att kunna genomföra provet krävs godkänt betyg i svenska som andraspråk 3 eller motsvarande. Syftet med inplaceringsprovet är att pröva den sökandes språkförmåga i relation till den sökta utbildningen. Resultatet på provet avgör utformningen av den individuella studieplanen.

Provet i svenska påminner om ett TISUS-test, men motsvarar inte godkänt betyg i TISUS. 

Kallelsen (med svarskrav) till inplaceringsprovet som äger rum 15/11 2019 skickas ut till studenter som är aktuella för att göra provet under vecka 45 (4-8 november). 

Från ansökan till beslut

Bilden nedan visar stegen i antagningsprocessen för nya studenter, från webbanmälan till välkomstträff för nya studenter.

Vad omfattar utbildningen?

Om du blir antagen till ULV upprättas en individuell studieplan som innehåller de kurser som krävs för att nå aktuell komplettering. Studierna kan omfatta lärarförberedande kurser och/eller ämnesstudier.

Utbildningen kan maximalt omfatta fyra terminer på helfart alt. åtta terminer på halvfart. Eventuell introduktionskurs i svenska tillkommer.

Studentportalen

Du som är antagen till ULV får aktuell information på Studentportalen.

Påverka framtiden - bli ämneslärare via ULV!

ULV - kontakt

Administration

Antagning/studievägledning

Besöksadress: Skolgatan 2
Postadress: Box 135, 405 30 Göteborg

E-post

ulv@gu.se

Telefon

031-786 6916

Telefontid: Onsdagar kl. 14:00 -16:00. 

(OBS! ingen tel.tid ons 29/4 2020)

Drop-in besökstid

Torsdagar kl 12:00 -16:00.

(OBS! ingen drop-in följande torsdagar: 9/4, 30/4 och 21/5 2020)

 

 

 

Sidansvarig: ulv@gu.se|Sidan uppdaterades: 2020-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://lararutbildning.gu.se/utbildning/ulv/
Utskriftsdatum: 2020-02-20