Vidareutbildning av lärare utan lärarexamen (VAL) - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vidareutbildning av lärare (VAL) vid Göteborgs universitet

För dig som vill ansöka till VAL

VAL vänder sig till dig som är verksam som lärare eller förskollärare men som saknar en behörighetsgivande lärar- eller förskollärarexamen. Inom VAL kan du komplettera dina tidigare studier och i vissa fall arbetslivserfarenhet för att nå en behörighetsgivande examen.

För att kunna antas till VAL måste du

  • vara verksam som lärare i de verksamheter och ämnen som den sökta examen avser
  • kunna nå en lärarexamen inom utbildningens ram, 120 hp

Kurser inom utbildningen

Om du blir antagen till VAL upprättas en individuell studieplan som innehåller de kurser som krävs för att nå aktuell examen. Studierna kan omfatta lärarförberedande kurser och/eller ämnesstudier.

Utbildningen kan maximalt omfatta fyra terminer på helfart alternativt åtta terminer på halvfart. Kurserna inom utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ges på halvfart och innehåller obligatoriska träffar. Behöver du kompletterande ämnesstudier bedrivs dessa oftast på heltid på campus.

Ansökan

På VAL:s nationella hemsida hittar du mer information om vilka examina som erbjuds vid de olika lärosätena, behörighetskrav, medverkande lärosäten samt frågor och svar. Här hittar du också länken till den digitala webbanmälan. Ansökan inför HT19 är öppen mellan 15 mars och den 15 april.

VAL:s nationella hemsida

Validering av reell kompetens

Om du arbetat som lärare i 2 år på minst halvtid eller mer, och uppfyller övriga behörighetskrav, har du möjlighet att validera delar av de lärarförberedande kurserna från din yrkeserfarenhet. Valideringen genomförs i samband med antagning. Godkänd validering resulterar i tillgodoräkning inom de lärarförberedande kurserna.

För dig som vill bli behörig i ett praktiskt-estetiskt ämne

Du som har arbetat som lärare i ett praktiskt-estetiskt ämne i minst 8 år, mellan åren 2000-2015 , var anställd som lärare 1/12 2013 och är verksam som lärare har möjlighet att gå en kompletterande utbildning vid Göteborgs universitet och få en lärarexamen. Inom utbildningen ges du möjlighet att få din långa yrkeserfarenhet prövad mot kursmålen. Även kurser i utbildningsvetenskaplig kärna ingår. Mer information om prövning i de specifika ämnena hittar du här: 

Studentportalen

Du som är antagen till VAL får aktuell information på Studentportalen.

VAL-logga

VAL - kontakt

Administration

Antagning/studievägledning
Besöksadress: Skolgatan 2
Postadress: Box 135, 405 30 Göteborg

Telefon & e-post

031-786 6916
Måndag kl. 13:00-15:00 och torsdag kl. 10.00 – 11.30
E-post: val@gu.se

Drop-in besökstid

Torsdag kl. 12.00 – 16.00

 


Sidansvarig: val@gu.se|Sidan uppdaterades: 2019-01-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?