Vidareutbildning av lärare utan lärarexamen (VAL) - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vidareutbildning av lärare (VAL) vid Göteborgs universitet

För dig som vill ansöka till VAL

VAL vänder sig till dig som är verksam som lärare men som saknar en behörighetsgivande lärarexamen. Inom VAL kan du komplettera  tidigare studier för att nå en behörighetsgivande examen. VAL vid Göteborgs universitet erbjuder komplettering mot ämneslärarexamen inom flertalet ämnen och lärarexamen avsedd för undervisning i grundskolans tidigare år. Du har också möjlighet att avsluta en tidigare påbörjad lärarutbildning.

För att kunna antas till VAL måste du

  • vara verksam som lärare i de verksamheter och ämnen som den sökta examen avser
  • kunna nå en lärarexamen inom utbildningens ram, 120 hp

 

För att antagning ska vara möjlig krävs även att Göteborgs universitet kan erbjuda de kurser som behövs för aktuell komplettering.

Kurser inom utbildningen

Om du blir antagen till VAL upprättas en individuell studieplan som innehåller de kurser som krävs för att nå aktuell examen. Studierna kan omfatta lärarförberedande kurser inklusive verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och/eller ämnesstudier.

Utbildningen kan omfatta upp till åtta terminer. Kurserna inom utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ges på halvfart och innehåller obligatoriska träffar. Observera att kompletterande ämnesstudier vanligtvis bedrivs som campusförlagda helfartsstudier.

Ansökan

Ansökan görs via VAL:s nationella hemsida. Här hittar du instruktioner om hur du söker till utbildningen samt svar på vanligt förekommande frågor. Ansökan inför HT20 är öppen mellan 16 mars och 15 april.

VAL:s nationella hemsida

Från ansökan till beslut

Bilden nedan visar stegen i antagningsprocessen för nya studenter, från webbanmälan till välkomstträff för nya studenter.

Validering av reell kompetens

Om du arbetat som lärare i 2 år på minst halvtid eller mer, och uppfyller övriga behörighetskrav, har du möjlighet att validera delar av de lärarförberedande kurserna från din yrkeserfarenhet. Valideringen genomförs i samband med antagning. Godkänd validering resulterar i tillgodoräkning inom de lärarförberedande kurserna.

För dig som vill bli behörig i ett praktiskt-estetiskt ämne

Du som har arbetat som lärare i ett praktiskt-estetiskt ämne på heltid i minst 8 år mellan åren 2000-2015, var anställd som lärare 1/12 2013 och är verksam som lärare har möjlighet att antas till VAL. Inom utbildningen ges du möjlighet att få din långa yrkeserfarenhet prövad mot kursmålen. Även kurser i utbildningsvetenskaplig kärna ingår. Mer information om prövning i de specifika ämnena hittar du här: 

För dig som redan är antagen

Du som är antagen till VAL får aktuell information på Studentportalen.

VAL-logga

VAL - kontakt

Administration

Antagning/studievägledning
Besöksadress: Skolgatan 2
Postadress: Box 135, 405 30 Göteborg

E-post

val@gu.se

Telefon

031-786 6916

Telefontid: Onsdagar kl. 14:00 -16:00.

(OBS! ingen tel.tid ons 29/4 2020)


Drop-in besökstid

Torsdagar kl 12:00 - 16:00 .

(OBS! ingen drop-in följande torsdagar: 9/4, 30/4 och 21/5 2020)

 

 

Sidansvarig: val@gu.se|Sidan uppdaterades: 2020-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?