Vidareutbildning av lärare utan lärarexamen (VAL) - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vidareutbildning av lärare (VAL) vid Göteborgs universitet

För dig som vill ansöka till VAL

VAL vänder sig till dig som är verksam som lärare men som saknar en behörighetsgivande lärarexamen. Inom VAL kan du komplettera  tidigare studier för att nå en behörighetsgivande examen. VAL vid Göteborgs universitet erbjuder komplettering mot ämneslärarexamen inom flertalet ämnen och lärarexamen avsedd för undervisning i grundskolans tidigare år. Du har också möjlighet att avsluta en tidigare påbörjad lärarutbildning.

För att kunna antas till VAL måste du

  • vara verksam som lärare i de verksamheter och ämnen som den sökta examen avser
  • kunna nå en lärarexamen inom utbildningens ram, 120 hp

För att antagning ska vara möjlig krävs även att Göteborgs universitet kan erbjuda de kurser som behövs för aktuell komplettering.

Kurser inom utbildningen

Om du blir antagen till VAL upprättas en individuell studieplan som innehåller de kurser som krävs för att nå aktuell examen. Studierna kan omfatta lärarförberedande kurser inklusive verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och/eller ämnesstudier.

Utbildningen kan omfatta upp till åtta terminer. Kurserna inom utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ges på halvfart och innehåller obligatoriska träffar på dagtid. Observera att kompletterande ämnesstudier vanligtvis bedrivs som campusförlagda helfartsstudier.

Ansökan

Ansökan görs via VAL:s nationella webb. Här hittar du instruktioner om hur du söker till utbildningen samt svar på vanligt förekommande frågor. Ansökan inför HT20 är öppen mellan 16 mars och 15 april.

Enligt en föreslagen förändring i VAL-förordningen förväntas fler kunna få möjlighet att studera till lärare eller förskollärare. Håll dig uppdaterad om detta genom den nationella webben nedan.

VAL:s nationella webb

 

Information till sökande till VAL HT20

VAL-administrationen följer nogsamt ansvariga myndigheters rekommendationer som syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset. Om smittspridningen av coronaviruset ökar, kan det ha till följd att antagningen till VAL inför HT20 försenas. I den händelse att antagningsarbetet försenas kommer sökande till VAL att informeras via mejl.
 

Från ansökan till beslut

Bilden nedan visar stegen i antagningsprocessen för nya studenter, från webbanmälan till välkomstträff för nya studenter.

Validering av reell kompetens

Om du arbetat som lärare i minst 2 år på halvtid eller mer, och uppfyller övriga behörighetskrav, har du möjlighet att pröva om din reella kompetens motsvarar delar av utbildningen. Prövningen genomförs i samband med antagning. Kallelse skickas till aktuella sökanden. Godkänd validering resulterar i tillgodoräkning inom de lärarförberedande kurserna.

För dig som redan är antagen

Du som är antagen till VAL får aktuell information på Studentportalen.

VAL-logga

VAL - kontakt

Administration

Antagning/studievägledning
Besöksadress: Skolgatan 2
Postadress: Box 135, 405 30 Göteborg

E-post

val@gu.se

Telefon

031-786 6916

Telefontid: Onsdagar kl. 14:00 -16:00.

Telefontiden kommer att vara stängd under sommaren, vecka 24-33.

För samtal vid andra tidpunkter, mejla val@gu.se


Drop-in besökstid

Drop-in besökstid ställs in tillsvidare.

 

 

 

Sidansvarig: val@gu.se|Sidan uppdaterades: 2020-03-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?