Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning - VFU

Åsa med VFU-studenten Katri

Lärarutbildningen innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör på en skola eller förskola. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag i förskolan/skolan kan se ut. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Du placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. Målet är att du är på samma förskola eller skola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna verksamheten, lärare och barn/elever så väl att du kan fokusera på att utvecklas i din yrkesroll.

I skolverksamheterna handleds du av en lärare, förskollärare eller fritidspedagog, beroende på vilket program du läser.

Var?

Var du som student VFU-placeras beror på vilka möjligheter skolorna har att kunna ta emot studenter från olika lärarprogram, inriktningar och ämnen. Tillgången till VFU-platser är begränsad och det betyder att du kan få en VFU-plats i en annan kommun än där du bor. Hänsyn till din bostadsadress kan tas i de fall det finns flera lämpliga VFU-platser till dig. Som student får du inte själv kontakta skolor för att ordna VFU-plats.

När?

I utbildningen ingår 20 veckor VFU. VFU-veckorna är fördelade på tre till fem tillfällen beroende på vilket program du läser. Första tillfället är under 1:a eller 2:a terminen. Om du läser ett lärarprogram som ges på helfart så omfattar VFU:n en heltidstjänst.

Hur?

Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du med stöd av din handledare ta mer ansvar och planera och genomföra lektioner och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper.

Observera att särskilda krav på klädsel kan förekomma på VFU-platsen.

Utdrag ur belastningsregistret ska lämnas till VFU-området

Riksdagen har beslutat att lärarstudenter som gör VFU ska genomgå en registerkontroll. Denna regel gäller för alla studenter förutom de som läser på yrkeslärarprogrammet. Utdraget visar om personen blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste tio åren. Utdragen begränsas till uppgifter om: sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån. Syftet med kravet på belastningsutdrag är att skydda barnen inom skola/barnomsorg. 

Du måste ansöka om ett utdrag ur belastningsregistret hos Polismyndigheten i god tid innan VFU ska genomföras. I normalfallet tar det ca två veckor att få utdraget och det är giltigt i ett år. Du ansvarar för att lämna utdraget på ditt VFU-område vid VFU-start. Utan uppvisat utdrag kan du inte genomföra din VFU.

VFU i de olika lärarprogrammen

 

Sidansvarig: Jennie Corneskog|Sidan uppdaterades: 2020-02-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?