Bidrag för yrkesverksamma lärare - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bidrag för yrkesverksamma lärare

Huvudmän kan ansöka om bidrag för behörighetsgivande utbildning för lärare i yrkesämnen. Med bidraget ersätts huvudmannen för en del av lärarens minskade arbetstid. Syftet är att ge yrkeslärare en möjlighet att kombinera studier och arbete och få en yrkeslärarexamen.

Bidraget omfattar lärare i yrkesämnen i

  • gymnasieskolan
  • gymnasiesärskolan
  • kommunala vuxenutbildningen
  • särskilda utbildningen för vuxna 

Ersättning för minskad arbetstid och reseersättning

För att kunna kombinera deltidsarbete med studier så finns ett bidrag att söka. Bidraget ersätter skolhuvudmannen för lärarens minskade arbetstid samt för studentens resor. Bidraget går att söka för studenter som påbörjat sin utbildning senast hösten 2018.

Huvudmännen ska minska lärarens arbetstid med minst 25 procent för att kunna få bidrag. Bidraget betalas ut under högst två år per lärare. Beloppet motsvarar 25 procent för kostnader av en heltidsanställd lärare.

För att huvudmannen ska kunna söka bidrag ska:

  • läraren vara anställd som yrkeslärare
  • syftet med den minskade arbetstiden vara att underlätta för läraren att kombinera arbetet med studier så att hen kan avlägga yrkeslärarexamen
  • lärarens arbete organiseras på ett sådant sätt att det bedöms vara möjligt att tillgodoräkna arbetet som sådan verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som krävs för yrkeslärarexamen. Detta gäller inte lärare som tidigare har bedrivit undervisning som bedöms kunna tillgodoräknas som VFU

Ansökan och mer information på Skolverkets webbsida "Statsbidrag för behörighetsgivande utbildning för yrkeslärare 2020"

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2020-04-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?