VFU - Lärarutbildning, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Ämneslärarstudenten Simon

Yrkeslärarprogrammet innehåller både kurser på universitetet och delar som du gör på en gymnasieskola eller inom vuxenutbildningen. Du får tidigt pröva på hur en arbetsdag i skolan kan se ut och du får använda dina teoretiska kunskaper i praktiken. Dessa mer praktiskt inriktade kurser heter VFU, verksamhetsförlagd utbildning.

Hur går det till att bli VFU-placerad?

Du placeras på ett VFU-område i början av utbildningen och tillhör i normalfallet samma VFU-område under hela utbildningstiden. Målet är att du är på samma skola under hela utbildningen. Tanken med det är att du ska lära känna skolan, lärare och elever så väl att du kan fokusera på din utveckling.

Om du har en anställning på en gymnasieskola eller inom vuxenutbildning har du möjlighet att ansöka om att få göra VFU inom din tjänst.

Om du inte är anställd inom gymnasieskola eller vuxenutbildning så ordnar universitetet en VFU-plats till dig. 

Var?

Var du placeras beror på vilka möjligheter skolorna har att kunna ta emot studenter från olika lärarprogram, inriktningar och ämnen. Tillgången till VFU-platser är begränsad och det betyder att du kan få en VFU-plats i en annan kommun än där du bor.

När?

I utbildningen ingår 20 veckor VFU fördelade på tre tillfällen. Första tillfället är under andra terminen. Du kan göra VFU på minst halvfart och på högst helfart, det vill säga mellan 50 och 100 procent av en lärartjänst.

Hur?

Från början har du en mer observerande roll. Allt eftersom får du med stöd av din handledare ta mer ansvar och planera och genomföra lektioner och annan pedagogisk verksamhet och på så sätt pröva dina teoretiska kunskaper.

Observera att specifika regler och riktlinjer kan finnas under verksamhetsförlagd utbildning gällande exempelvis klädsel.

Beställ utdrag ur belastningsregistret i god tid före VFU

För att göra VFU måste du beställa ett utdrag ur Polismyndighetens belastningsregister. Det tar vanligtvis två till tre veckor att få utdraget hemskickat från det du beställer det. Utdraget är giltigt i ett år.

Beställ utdrag ur belastningsregistret på Polismyndighetens hemsida

Som student ansvarar du själv för att utdraget visas för den utsedda personen inom VFU-området. VFU-samordnaren på området kan hänvisa till rätt person.

Utdraget visar om en blivit dömd för vissa allvarliga brott, i regel under de senaste tio åren. Utdragen begränsas till uppgifter om: sexualbrott, barnpornografibrott, mord, dråp, grov misshandel, människorov och grovt rån.

Kontakt

VFU-handläggare
Yrkeslärarprogrammet

Jenny Hochleitner
031-786 48 18
jenny.hochleitner@gu.se

VFU-information till befintlig student

Är du redan student, gå då till sidorna om VFU på Studentportalen för lärarutbildning

VFU-information till lärarutbildare

Med "lärarutbildare" avses VFU-handledare, VFU-kurslärare/kursledare och VFU-samordnare.

Gå till: medarbetarportalen.gu.se/lararutbildning/vfu 

Sidansvarig: Jenny Hochleitner|Sidan uppdaterades: 2020-06-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?